Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 02/12/2008
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Imigranţi din Franţa, plătiţi să plece
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/imigranti-din-franta-platiti-sa-plece-830792.html



Repatrierea voluntară a imigranţilor ilegali din Franţa vizează 7.000 de români şi doar 275 de chinezi, 200 de algerieni şi foarte puţini africani, iar această măsură a autorităţilor franceze nu pare să constituie pe termen scurt o alternativă la expulzări, comentează La Croix.

După ce au primit bani să se întoarcă în ţară, romii, cu bagaje şi copii, au mers acasă cu taxiul sau cu limuzinele rudelor, cu numere de Franţa

Ministrul Imigraţiei, Brice Hortefeux, a salutat în ultimele săptămâni dezvoltarea procedurii de repatriere voluntară.

În perioada ianuarie - august, 7.450 de străini s-au întors voluntar în ţările lor (prin intermediul unui ajutor de 2.000 de euro pentru fiecare adult), spre deosebire de cifra de 900, în 2007, potrivit lui.


Acest fapt arată, în opinia sa, că mesajul privind o mai mare fermitate a fost transmis. Realitatea este însă mai puţin evidentă, conform publicaţiei.

Pe de altă parte, expulzările costă statul francez foarte mult şi nu rezolvă problema imigranţilor ilegali, care cer mai multă transparenţă şi dreptate în soluţionarea situaţiei lor.

La un an şi jumătate de la înfiinţarea Ministerului pentru Imigraţie, situaţia străinilor fără acte rămâne neschimbată, Guvernul refuzând categoric regularizarea masivă a situaţiei imigranţilor ilegali şi făcând din repatrierea acestora o prioritate.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.